Превенция на диабета с колоездене

Превенция на диабета с колоездене

Обстановка
• 415 милиона хора са засегнати от диабет – 7 милиона нови случаи годишно.
• Според Международната диабетна федерация (IDF) “1/10 възрастни ще страдат от диабет през 2040 г. (642 милиона души)”. IDF посочва, че диабетът има огромно влияние върху световната икономика: той поглъща 12% от санитарните разходи (еквивалентни на 600 милиарда евро).
• Университетът Монаш – Monash University (Австралия) документира, че поради неправилните диагностични тестове, броя на хората, които в момента страдат от диабет се подценява. Правилният брой в действителност е 520 милиона.
Превенцията е най-доброто лекарство: датско проучване
Диабетът тип 2 може да бъде частично предотвратен със здравословен и активен начин на живот. В действителност, едно скорошно проучване на Университета Сиданск – Syddansk Universitet (Дания) изследва очакваните връзки между колоезденето за развлечение и колоезденето до работа всеки ден, промените в колоездачните навици и риска от диабет тип 2 (T2D) при възрастните датчани от кохортни проучвания за Диети, Рак и Здраве.
Проучването, публикувано в The Plos Journal, изследва почти 25000 мъже и 28000 жени на възраст от 50 до 65 години между 1993 и 1997 г. В рамките на тези 5 години, учените анализират състоянието на здравето на участниците и информацията за резултата върху техния начин на живот, по-специално на нивото на извършваната физическа активност и храненето.
Целта на изследването бе да покаже, че дори една проста задача като каране на колело, може да предотврати диабета. Резултатите от изследването бяха ясни: колоезденето намалява риска от развитие на диабет, а колкото повече хората карат колело, толкова по-малко вероятно е те да бъдат засегнати от болестта. В допълнение, положителни ефекти се получават също и когато започват да се упражняват в края на живота си, например след 50 години.
Защо това проучване е различно от предишните
Това проучване е проведено, за да се прецени дали специално колоезденето е полезно за предотвратяване на диабет в Дания, при ангажиране с редовно каране на колело. В предишните проучвания не са открити силни доказателства свързващи диабета с активния транспорт, съчетаващ колоездене и ходене.
Заключение
Колоезденето до работа и колоезденето за развлечение логично се свързват с по-ниския риск от T2D при възрастните датчани. По-точно, проучването показва, че тези, които са започнали да използват колело по-късно в живота си намаляват риска от развитие на диабет средно с 20%. Независимо от здравето, диетата или физическото състояние, ползите от колоезденето върху диабета все пак са очевидни.
СПРАВКИ
• Plos Medicine Journal
• International Diabetes Federation (Международна диабетна федерация)