Предимствата от използване на технологии в областта на спорта

Използването на технологии в спорта бързо нараства. Във футбола, например, новите устройства се използват по различни начини, като например да помогнат на реферите при вземането на решения и за количествено определяне представянето на спортистите по време на играта, като по този начин помагат на треньора да определи програмата за тренировка и стратегията на играта.

Една от най-известните и модерни технологии въведени във футбола се нарича „технология на голлинията”. Използва се, за да се определи дали топката е пресякла голлинията, с цел да се подпомогне рефера.

В същото време, по отношение на количественото определяне ефективността на спортистите по време на футболен мач, в последните няколко години са произведени различни видове устройства. Подходящи за носене устройства, които могат да следят пулса, са интегрирани с проследяващи техннологии, които включват глобална система за позициониране (GPS), акселерометър и жироскопични сензори, които се използват за описване движението на спортистите и физическите им нужди. Следователно, тези нови технологии могат да оценят броя на сблъсъците и скоковете, които възникват по време на мач. Тези данни стават все по-важни за треньори, спортни треньори и доктори. В действителност, треньорите ги използват, за да осигурят по-добри стратегии за своя отбор. Като знаят точно къде и как техните играчи се движат по полето, те могат да изберат най-добрия играч за всяка позиция, или да сменят играч, в зависимост от нивото на противниците.

Спортните треньори използват тези данни, за да планират тренировките, по време на предварителния и редовния сезон, и използват технологиите да осигурят измерими тренировъчни програми, персонализирани за всеки спортист. Например, някои технологии са проектирани за подобряване на физиологичните и на психологическите елементи на играта.

Освен това, спортните треньори, лекарите на отборите и треньорите могат да използват пулса и данните от сензорите, за да предотвратят травми, когато играчите са на път да превишат своите физически прагове.

Освен това, медиите също обичат данни, тъй като те дават допълнителна стойност на техните репортажи.

Напоследък големите клубове използват данни, осигурени от тези нови технологии, за да потърсят потенциално интересни играчи.

В заключение може да се твърди, че използването на новите технологии променя не само начина на трениране на футболистите и футболната игра, но също така и целия опит в живота и гледането на най-популярния спорт в света.