Technogym – КОИ СМЕ НИЕ

Нерио Алесандри – Основател и президент на Technogym

Нерио Алесандри е роден в Чезена, на 8 април 1961 г. След завършване на образование като промишлен дизайнер, през 1983 г., едва на 22-годишна възраст, той основава Technogym, днешната световна водеща компания, предлагаща продукти и услуги за уелнес и рехабилитация. Първите съоръжения с фитнес оборудване, проектирани и изградени в собствения му гараж, са резултат от неговия ентусиазъм във връзка със спорта, уменията му като проектант и страстта му към дизайна. В началото на 90-те години Алесандри определя Уелнес концепцията –  начин на живот, който има за цел подобряване на качеството на живота, благодарение на редовна физическа активност, здравословна диета и положително психическо отношение. Една дълбоко италианска концепция, чиито корени може да бъдат открити в древноримската поговорка „здрав дух в здраво тяло“ и която много скоро се утвърждава на пазара като развитие на американската фитнес концепция.

Днес Technogym е световен лидер в сектора на фитнес и уелнес решенията, оборудвал 65 000 уелнес центрове и над 100 000 домове по целия свят. Смята се, че около 35 милиона души използват продукти Technogym всеки ден. В компанията работят около 2200 човека в 14 клона в Европа, Съединените щати, Азия, Близкия Изток, Австралия и Южна Америка и 90% от това, което се произвежда, се изнася в над 100 страни.

 Technogym factory

Важни събития в професионалното развитие на Нерио Алесандри:

 • През 2001 г. президентът на Република Италия нарича Алесандри „Cavaliere del Lavoro“ (Кавалер на Ордена за трудови заслуги), което го прави най-младият притежателят на тази титла в историята на републиката.
 • През ноември 2003 г. той получава националната награда „Предприемач на 2003 година“, след което той представлява Италия в конкурса „Световен предприемач на годината“.
 • В началото на 2003 г. той става акционер в Enervit, лидер в сектора на спортното хранене.
 • През 2003 г. Нерио Алесандри създава Уелнес фондация, организация с нестопанска цел, подкрепяща научните изследвания, здравното образование и насърчаване на здравословния начин на живот. Фондацията реализира конкретни проекти, както на национално, така и на международно равнище, в областта на здравеопазването, образованието и научните изследвания.
 • През март 2004 г. той е определен за член на Съвета на директорите на Асоциацията на италианските индустриалци (Конфиндустрия); този мандат е подновен през 2008 г. за следващите четири години.
 • През април 2004 г. той получава почетна степен (Доктор Хонорис Кауза) от Факултета по спортни науки в Университета в Урбино.
 • През ноември 2004 г. Президентът на Република Италия награждава Алесандри с наградата Леонардо за 2004 г. за италианско качество.

 

 • През април 2005 г. той получава почетна степен (Laurea ad Honorem) от Факултета по биомедицинско инженерство в Университета на Болоня.
 • През 2006 г. той придобива акции в Starpool, компания, специализирана в проектирането и изграждането на сауни и спа центрове.
 • През ноември 2007 г. Търговската камара на Съединените щати определя Нерио Алесандри за Предприемач на годината в категория Икономика.
 • През 2009 г. той е назначен за Вицепрезидент на Комитета Леонардо, организация, която поддържа и налага италианските продукти по света.
 • През септември 2009 г. Нерио Алесандри е наречен „Световен шампион на сърцето“ от Световната федерация на сърцето – кардиологична асоциация, свързана със Световната здравна организация, за неговия ангажимент да насърчава уелнес и здравословния начин на живот.
 • През януари 2010 г. Нерио Алесандри е гост на Световния икономически форум в Давос, където той популяризира конференцията „Уелнес на работното място“, като демонстрира как уелнесът действа като стратегически инструмент за конкурентоспособност в бизнеса.
 • През май 2010 г. той получава наградата „Гуидо Карли“ в категория „Корпоративна социална отговорност“.
 • През 2010 г. официално е посочен в ADI Design Index (ежегодна публикация на ADI – италианска асоциация за най-добър, внедрен в производство дизайн – бел. прев.) за дизайнерския център на Technogym.
 • През 2011 г. проектът „Играй Уелнес“ е интегриран в програмата „Нека се движим за по-добър свят“ от Мишел Обама.
 • През 2013 г. той е удостоен със Златна звезда за заслуги в областта на спорта, награда, дадена от Италианския национален олимпийски комитет в знак на признание за постоянната отдаденост, демонстрирана чрез популяризиране на иновативна и международна бизнес култура, чрез разпространение на уелнеса като начин на живот и чрез стойностите, които той успешно е вложил в съпричастността си към света на спорта от най-високо ниво.
 • През февруари, 2014 г. той получава почетна магистърска степен (Master Honoris Causa) по бизнес администрация от Фондация CUOA (Университетски център по бизнес администрация), като награда за неговата всеотдайност към интернационализацията на италианския бизнес: „добре свършено в Италия“.
 • През 2014 г. получава почетното отличие Compasso d’Oro за дизайна на продуктовата гама ARKE.

 

Публикации – в съответствие с фирмената и своята лична мисия Нерио Алесандри поддържа уелнес културата дори чрез специализирани издания:

 • През 2001 г. е публикувана книгата „Wellness. Scegli di vivere bene“ (Уелнес. Изберете да живеете добре), автентичен манифест на уелнес философията.
 • През 2007 г. той участва в изданието „Уелнес – историята и културата да се живее добре“ (Sperling & Kupfer), една книга, която проследява историята на уелнеса и изследва неговите тематични аспекти в 12 оригинални есета, написани от видни италиански учени.
 • През същата година в Китай е публикувано изданието „Един успешен живот започва с уелнес“. Тази книга, в която Нерио Алесандри и китайски представители от света на културата, бизнеса, спорта и сценичните изкуства разказват за своя опит и успех благодарение на уелнеса, е интерпретация на уелнеса в ориенталската култура.
 • През 2014 г. е публикувана книгата „Nati per Muoverci“ (Роден да се движи), историята на Technogym от един гараж до уелнес промишленост.